Samos.startpagina.be
Home      reisverslag samos                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

  Click for Samos, Greece Forecast

 

 

Op 17 juni 2005 vertrekken we met de ouders van Pasca, Ben en Corry, naar Griekenland. Samos is de bestemming. Ben en Corry zijn hier reeds 7 keer geweest, dus voor hun bekend terrein! Ook wij waren al een keer eerder op Samos in 2003 voor 8 dagen. We verbleven toen in Hotel Paris Sea (inmiddels is dit afgebroken), dit hotel was echt een teleurstelling! Tevens zaten we in een minder mooi gedeelte van Pythagorion.
Reisverslag Samos 2005

 

 

 

 

 

We vertrekken voor 12 dagen naar Hotel Zorba. Hier komen Ben en Corry ook al enkele jaren. Zij verbleven ook 2 keer in appartement Athinele, maar Zorba heeft toch de voorkeur. We hebben uitsluitend tickets geboekt en het hotel via internet geregeld. Op het vliegveld nemen we een taxi naar Pythagorion. Binnen een paar minuten zijn we bij hotel Zorba. Hotel Zorba ligt tegen de heuvel en je hebt een geweldig uitzicht over Pythagorion. De kamers zijn eenvoudig maar schoon en netjes met een fijn balkon. Het ontbijt wordt op het hoofdterras geserveerd en je hebt van hier uit een schitterend uitzicht over de haven. In de haven is altijd bedrijvigheid. 's morgens is het leuk om langs de haven te wandelen en de vissersboten te zien terugkeren met de vangst.

Samos ligt in het oosten van de Ege´sche zee, voor de noord/westkust van Turkije (▒ 1 1/2km). Het eiland behoort tot de  Ege´sche Archipel groep. Samos is ▒ 45km lang en ▒ 20km breed. De hoofdstad van Samos heet Samos Stad.

Een stukje geschiedenis:

3000 v. Christus vestigden zich de eerste inwoners op het eiland Samos. In de 6e eeuw voor Christus werd de Griekse filosoof Pythagoras in Pytagorion geboren. Dit was tevens de tijd waarin Samos grote macht kreeg, onder de tiran Polykrates. De dam in de haven van Pythagorion, de tempel van Hera, beschermvrouwe van Samos en de vrouw van Zeus en de Eupalinos tunnel zijn getuigen van deze periode. Rond 1562 kwamen er nieuwe bewoners van het vaste land van Griekenland op Samos om zich er te vestigen. De Turkse overheersing op Samos duurde tot 1821. In dit jaar begon ook de grote Griekse vrijheidsstrijd. In 1912 boekte de strijd resultaat voor het eiland Samos. Het einde van het Turkse bewind werd aangekondigd en het eiland werd weer officieel Grieks. De strijd zat er voor Samos nog niet op, tijdens de 2e wereldoorlog werd Samos door de Italiaanse en de Duitse troepen bezet. De bevrijding volgde in 1944.

Reisdocumenten
Paspoort / identiteitskaart

Munteenheid: Euro

Klimaat:
Griekenland heeft een Middellandse zeeklimaat met hete droge zomers en vrij zachte winters.

Pythagorion heeft ÚÚn echte grote winkelstraat. Hier bevinden zich souvenirwinkels, supermarkten, autoverhuurbedrijven en scooterverhuurbedrijven. Wat Pythagorion echter zo gezellig maakt zijn de kleine steegjes waar links en rechts Griekse winkeltjes en taveernes gevestigd zijn. Ondanks het toerisme is Pythagorion een echt Grieks stadje gebleven en heeft het zijn charme weten te behouden. Bij de haven, met een geweldig gezellige boulevard, kun je 's avonds heerlijk rond slenteren. Er liggen talrijke gekleurde bootjes in de haven die 's avonds hun lichtjes aan hebben. Er zijn diverse restaurants en taveernes. Tevens vindt men hier het beroemde standbeeld van Pythagoras, de Griekse filosoof.

Pythagorion heeft diverse kiezelstranden. Het grootste en bekendste strand ligt ten westen van Pythagorion. Het bestaat uit zand en kiezel en is kilometers lang. De zee is erg helder en ook onder water is er van alles te zien. Bij dit

 strand zijn ook diverse mogelijkheden voor het maken van een boottrip, ook zijn er enkele restaurantjes. Er zijn ligbedden op het strand aanwezig en tegen een kleine vergoeding kun je voor de hele dag een strandbed huren.

Tip: Ga tussen de middag eens lunchen bij Restaurant Pegasus! Hier kun je oa. overheerlijke salades krijgen. De bekendste is de Pegasus salade (ook wel "Chief Salat"). Dit restaurant ligt aan het grote Pythagorion strand aan de weg.

Boottocht

Vandaag bekijken we het eiland Samos vanaf de zeezijde. De zee lijkt vrij kalm als we vertrekken maar eenmaal op open zee blijken er behoorlijk wat golven te zijn. We worden opgehaald bij het Pythagorion strand. Vanuit de boot zien we hoe helder de zee is. Je kunt metersdiep kijken. Samos heeft veel bergen aan deze zijde van de kust. We komen langs diverse dorpjes en overal zien we kleine kerkjes staan. Het is grandioos om langs de kust te varen en Samos op deze manier te zien. De bergen zijn machtig mooi. Onze kapitein heeft heel wat te vertellen over zijn eiland en de dorpjes en plaatsen die we voorbij varen. Ook komen we langs diverse kleinere eilanden. Na enkele uurtjes varen geeft de kapitein aan dat we niet verder het eiland rond kunnen varen. De zee wordt nu echt te grillig. Dat hadden wij ook in de gaten en niemand maakt bezwaar om terug te keren. Als we Pythagorion naderen is de zee weer wat rustiger en op ons gemak varen we terug.

We besluiten wat te gaan drinken aan het strand en vervolgens lunchen we bij restaurant Pegasus, uiteraard nemen we "chief" salade met een heerlijk glas icecoffee.

Na een heerlijke vakantie is het voor ons weer tijd om Samos te verlaten en naar Nederland terug te keren.

Zie ook ons verslag met foto's uit 2003! Klik hier.

naar boven